Sabtu, Ogos 22, 2009

Rehlah ke Kelantan

Tarikh : 6 hingga 8 OGOS 2009
Hari : Khamis hingga Sabtu
Sampai di Kota Bharu pukul 4 pagi. Dekat pukul 5 pagi dah dapat bantal. Pastu pakat bangun awal. Masing-masing bersemangat.



Sarapan dulu apa cerita pun. Disponsor oleh Pengetua SMK Dato Ahmad Maher merangkap ayah cikgu Wan Ruhil. Alhamdulillah dapat makan free.

Pakat bersarapan dengan releks. Takdak apa nak dikejarkan. Kedai pun tak bukak lagi kalau nak serbu shopping pun. Hari ni Jumaat pulak. Tak banyak kedai yang bukak.
Menjamah bekal sarapan pagi tadi. Ni suasana sebelum ke masjid Kubang Kerian untuk Solat Jumaat.
Suasana di dalam masjid. Gambar di atas, kami baru selesai melawat anak Tn Hj Ismail di Hospital USM Kubang Kerian.
Juadah istimewa yang disediakan oleh ayahanda cikgu Wan Ruhil. Macam2 ada... Bihun ada. Buah pala ada. Kuih akok ada. Tak puas makan yang dihidang, kami masuk belukar di belakang rumah pulak melihat sendiri dusun buah-buahan.
Ahli rombongan sedang menjamu selera. Tak cukup makan di sini, siap bekalkan pula untuk kami. Baik sungguh..
Yang lelaki sedang menjamu selera di bawah kanopi, yang perempuan mengambil kesempatan naik ke rumah beramah tamah. Sempat shopping lagi kain batik sorang 3 4 helai. Kain batik Terengganu.
Bergambar kenangan di hadapan rumah cikgu Wan Ruhil.
Giliran peserta lelaki pulak. Di tengah-tengah tu la ayah cikgu Wan Ruhil. Masih gagah lagi..
Keluar daru rumah cikgu Wan Ruhil, kami menuju ke tempat pembuatan serondeng. Nak rasa serondeng Kelantan pulak. Kelihatan jalan mini tar yang sempit di hadapan. Tapi bas gagah masuk jugak. Akhirnya, tersangkut! Turun bas pulak pakat dok tengok pacat di betis. Bas terpaksa reverse beratus meter ke belakang kerana tiada ruang untuk 'U turn'.
Di kilang serondeng.
"Shopping jangan tak shopping. Jauh kita mai ni". Takkan nak beli sikit kot. Ramai nak rasa ni.
Bersantai di Pantai Sri Tujuh. Best jugak ambik angin pantai. Takdak sapa yang mandi. Kami lepak pekena ayam goreng ja habuan lapik perut.
Malam ni Wakaf Che Yeh. Syurga shopping jugak sini pun. Ada duit jenuh membeli la. Gambar di atas sewaktu kami jumpa orang jual ubat. Pakat urut sorang seround, hilang lenguh-lenguh belakang.
Ni gambar peserta perempuan dah pakat lenguh dah di Wakaf Che Yeh. Masa untuk shopping sehingga pukul 11 malam. Tapi belum pukul 11 dah pakat tunggu kat bas dah. Penat ke kak? Hehe!
Penat shopping semalam, balik tidur pagi ni dah ceria balik. Bersedia untuk shopping lagi di Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu.
Pakat menunggu peserta lelaki turun dari hostel dengan penuh sabar. Peserta lelaki belum mandi, yang perempuan dah turun dah. Semangat betul depa ni. Haha!
Sebelum pulang ke Kedah, sempat 'bekwah' dulu di rumah saudara cikgu Masniza. Serba tak kena. Tak pi pun tak kena. Pi pun tak berapa nak kena. Mujur cikgu-cikgu perempuan sporting dan tak protes. Sebab tak bersedia untuk makan kenduri pun. Pakat tak bawak baju kurung.
Singgah di masjid sebelum sampai Kebun Bunga. Solat jamak dulu. Pakat letih dah semua. Jangan driver pun letih jugak sudah la. Letih-letih pun, jangan lupa esok sekolah tau! Sat lagi pakat ambik MC pulak. Hehe!

2 comments:

tagskie berkata...

hi.. just dropping by here... have a nice day! http://kantahanan.blogspot.com/

JanuskieZ berkata...

Hi... Looking ways to market your blog? try this: http://bit.ly/instantvisitors